Words and Birds – Meeta Mastani & Marlies Visser

Te zien van 16 augustus t/m 20 september 2019 in Galerie KRUIS-WEG68

Meeta Mastani (IND) & Marlies Visser (NLD) overbruggen hun verschillen in culturele en geografische achtergrond met het vinden van overeenkomsten in hun creatieve proces.

De samenwerking is ontstaan vanuit het artistiek onderzoeksproject de Textiel factorij en fundeert zich op het door India en Nederland gedeelde cultureel erfgoed. Hun werk laat een vertaling en actuele toepassing van technieken, patronen en traditionele materialen zien en komt voort uit hun constante gezamenlijke dialoog.

Words and Birds

Meeta en Marlies werken sinds 2017 samen en exposeerden al op meerdere locaties in binnen- en buitenland. Deze expositie Words and Birds toont een selectie van recent -deels niet eerder tentoongesteld- werk.

Meeta Mastani (1967) is een internationaal bekende kunstenares, gespecialiseerd in print met natuurlijke verf. Als voorvechter van gemeenschapsontwikkeling werkt ze op het snijvlak van duurzame ontwikkeling, cultuur, ontwerp, kunst en retail. Mastani reist door India en werkt samen met ambachtslieden uit verschillende specialisaties zoals textiel, volkskunst, papier, leer en hout. Door lokale ambachtslieden te betrekken in het werkproces biedt ze ook kansen aan gemarginaliseerde groepen, iets waar zij zich graag hard voor maakt. Mastani heeft samenwerkingen gerealiseerd met kunstenaars uit verschillende gebieden over de wereld en heeft lesgegeven als artist in residence aan de University of Wisconson-Madison in de VS. Haar werk is onder meer getoond in het V&A Museum in Londen. Meeta woont en werkt afwisselend in New Delhi en Kaladera (Rajasthan).

Words and Birds

Marlies Visser (1966) is een bekende grafisch ontwerper en illustrator. Haar werk is veelzijdig en uiteenlopend: ze ontwierp niet alleen talloze boekomslagen en illustreerde en schreef prentenboeken, maar ontwikkelde ook een filosofisch bordspel met de titel Nomizo en werkt momenteel aan stopmotion-animatie voor een speelfilm. Haar werk is verschillende keren tentoongesteld en is opgenomen in De Verbeelders, een overzicht van honderd jaar Nederlandse boekillustratie. Visser startte een duurzaam ontwerp project en maakt deel uit van verschillende jury’s en examencommissies van kunstacademies. Marlies is ook de oprichter en creatief leider van de Illustratie Biënnale, het internationale festival voor illustratoren, ontwerpers en grafische kunst. Recent was haar werk te zien in de Bijzondere collecties van de Universiteit van Amsterdam en Museum Meermanno in Den Haag. Marlies werkt vanuit haar studio in Haarlem.

Words and Birds

Meeta en Marlies toonden samen eerder hun werk in onder meer Het Zuiderzeemuseum, Enkhuizen, Het Klederdrachtmuseum, Amsterdam, Lloyd Hotel, Amsterdam en De Museumfabriek, Enschede.

Bij de tentoonstelling verschijnt een bijzonder cahier in gelimiteerde oplage gedrukt in samenwerking met de Hof van Jan, Haarlem.

OPENING

De opening van deze expositie is  vrijdag 16 augustus om 16.00 uur door Lipika Bansal, Creative researcher, social designer en initiator van de Textiel Factorij Amsterdam.

Op 31 augustus om 16.00 uur is er extra happening en een borrel met hapjes.

OPENINGSTIJDEN

Galerie KRUIS-WEG68 is geopend op donderdag t/m zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur.

Words and Birds

Scroll naar boven