Tammo Schuringa – Collega nekklap

Tammo Schuringa (1962) toont tijdens de tentoonstelling ‘Collega nekklap’ collages die hij de afgelopen jaren heeft gemaakt. Te zien in onze galerie vanaf vrijdag 22 oktober t/m 20 november 2021.

Uit het Haarlems Dagblad van maandag 25 oktober jl.

Collega nekklap

De titel van de tentoonstelling is een anagram van respectievelijk ‘collage’ en ‘plakken’ waarmee Schuringa het begrip collage an sich verhaspelt en bevraagt. Wanneer is iets (nog) een collage is en wanneer niet (meer)?

Naast een reeks pin-up-collages die hij vanaf 2015 maakte voor o.a. de tentoonstelling ‘Schaamte’ in Museum Dr. Guislain in Gent (2015/2016), laat Schuringa ook tekeningen en collages zien die hij maakte bij gedichten van Marieke Lucas Rijneveld.

Tammo Schuringa: De Buitenwereld (2021)

In de bundel ‘Etalagegeluk’, vorig jaar uitgegeven door 99 Uitgevers/Publishers, komen tekst en beeld samen.

Tammo Schuringa (2021) – Dahndame (7,9 x 12,6 cm)

Bij het gedicht ‘Het is 2021’ van Arno van Vlieberghe maakte Schuringa een reeks fotocollages voor de tentoonstelling ‘Tweestrijd’ (WG Kunst, Amsterdam), boekenweekthema van afgelopen jaar.

Een afgeschreven boek met werken van de Franse kunstenaar Artistide Maillol (1861-1944) leidde tot enkele getekende collages, Schuringa ‘plakte’ als het ware zijn inkttekeningen op die van van Maillol.

Tammo_Schuringa (2021) 14,4×18,7 cm Rybar, hommage à Barry

Islamophobia

En als klap op de vuurpijl laat Schuringa veel verschillende samengestelde ansichtkaarten zien met als overkoepelende titel ‘Islamophobia’. Het zijn kleine werken waarin steden en landschappen van kolonisator Frankrijk en haar voormalige kolonies uit de Maghreb naadloos samenvloeien. In het al jaren voortdurende verhitte en gepolariseerde maatschappelijke vreemdelingendebat laat Schuringa zien dat verschillende culturen prima onder één dak kunnen leven en elkaar zelfs aanvullen.

Video

Marcella Kuiper heeft een video gemaakt waarin Tammo een inkijkje geeft in zijn manier van werken.

Openingstijden

Donderdag t/m zaterdag van 11.00 – 18.00 uur. Tijdens Kunstlijn Haarlem geopend op vrijdag, zaterdag en zondag (5, 6 & 7 november) van 11 – 18.00 uur.

Tammo Schuringa (2021) Biarritz (8,9 x 13,9 cm)
Scroll naar boven