STOPMOTION – Peter de Vogel

stopmotion

Galerie KRUIS-WEG68 is vereerd om recent werk van Peter de Vogel te mogen tonen. Het werk van deze Haarlemse kunstenaar is lang niet te zien geweest. Met deze solo willen we dat veranderen en u opnieuw kennis laten maken met het gevoelige abstracte werk van deze kunstenaar.

STOPMOTION

De tentoonstelling STOPMOTION is te zien van 27 september t/m 26 oktober 2019.

Opening

De opening zal op vrijdag 27 september om 17.00 uur worden verricht door Jaap Lampe, algemeen directeur van Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem. Inloop vanaf 16.30 uur.

stopmotion
Het atelier van Peter de Vogel

Peter de Vogel (Haarlem 1953)

“Schilderen is voor mij nog altijd een ongrijpbaar gegeven. Het is een proces dat geen enkel houvast biedt. Ieder nieuw doek is altijd het eerste. Elk schilderij weerspiegelt een moment, doet verslag van een gebeurtenis, een woordloze zoektocht naar iets dat nooit meer dan een vermoeden kan zijn. Het iedere keer opnieuw, en altijd vergeefs, met een schone kwast trachten de essentie te pakken van wat het betekent om er te zijn.”

“Schilderen brengt me in het moment. Benadrukt en ontstijgt het. Doek, kwast, en verf maken de dienst uit. Overbodige gedachten en geluiden vervliegen. Er ontstaat stilte. Dichter bij de essentie – zo die er al is – kan ik niet komen. Schilderen heeft in laatste instantie niets met verf te maken.”

“In 1978 was ik in de gelegenheid om enkele maanden in Groenland te verblijven. Deze ervaring was dermate overrompelend dat ik besloot er het jaar daarop terug te keren. Uiteindelijk heb ik er van 1979 tot 1983 gewoond en gewerkt. Mede onder invloed van Groenlands overweldigende natuur vond er een verandering in mijn schilderen plaats: van figuratief naar abstract. Een ontmoeting in 1979 met de schilder Jan Hubertus in Sri Lanka, en een hernieuwde kennismaking met het boeddhisme waren van bepalende invloed op mijn werk. Als de Groenlandse fjorden ’s winters dichtvroren reisde ik naar Thailand, Maleisië en Indonesië. In 1986, tijdens een reis naar Hong Kong en Thailand kreeg ik een zwaar verkeersongeluk. Een jaar later, na intensieve therapie, kon ik me pas weer op mijn schilderen richten.”

stopmotion
Peter de Vogel – School’s Out | 21 – 25 cm aquarel 2019
Scroll naar boven