Rogier Polman – Lemniscaat

 

Rogier Polman – Lemniscaat 26 mei t/m 7 juli 2017

Op vrijdagmiddag 26 mei wordt om 16.00 uur de tentoonstelling door Ham van Ee ingeleid. Lemniscaat is een samenwerking tussen Kunsthandel Kruis-weg68 en Artvark.

 

De tentoonstelling LEMNISCAAT toont het werk van Rogier Polman, grafisch ontwerper, docent, schrijver, verzamelaar, maar bovenal een gedreven en veelzijdig kunstenaar.

Het lemniscaat is het symbool voor oneindigheid, eeuwige beweging zonder begin en zonder einde. Het symboliseert het idee dat alles met elkaar samenhangt. Dat alles draait rond één middelpunt in een voortdurende beweging: het zoeken naar evenwicht, het voortdurend in dialoog gaan en flexibel denken.

Dat dit symbool voor de titel van deze expositie is gekozen heeft te maken met Polmans werk en werkhouding. Elke dag begint zonder uitzondering voor hem met het maken van een tekening. En dat is al tientallen jaren lang zo.

Tekenen is voor hem net zo noodzakelijk als ademhalen; van binnen naar buiten en omgekeerd. Het scherpt zijn geest en maakt de spieren los.

De tekeningen van Rogier Polman gaan altijd over gestolde geschiedenissen. Persoonlijke ervaringen, maar ook geïnterpreteerd beeld van meer algemenere geschiedenis.

Hij werd geboren in het dorp Velsen, in een groot landhuis dat lag aan het Noordzeekanaal met uitzicht op de Hoogovens. Hier is zijn fascinatie voor de romantiek rond de scheepvaart en industrie gewekt. Net zo begrijpelijk is het dat de dichter Slauerhoff  hem zeer dierbaar is.

Langzame vliegtuigen (zeppelins), onderzeeërs, mechanische wapens, vuurtorens, storm/regenbuien, waaibomen,  slagvelden, half weggewaaide strandgebouwen, ogenschijnlijk functieloze mechanische machines, fabrieksgebouwen, landkaarten van terra incognita, niet bestaande dieren, gezonken scheepswrakken hebben zijn diepe belangstelling en zijn de onderwerpen van zijn tekeningen.

In Lemniscaat wordt naast tekeningen en piëzografieën ook 3D werk getoond.

Voor het raam daar zit een jongen en hij kijkt naar buiten richting noord. Het weer dat is vandaag daarbuiten nogal onstuimig en het roert zich warrig woedend flardend door elkaar met donkergrijze mistgordijnen en daardoorheen de scherpe zwarte rafellijnen van novembertakken aan de berooide bomen die opzwepend zwiepen voor het venster. 

Vlak daarachter aan de oever van de kanaalrand slaan de korte brakke golven op de walkant, want zijn blik is op het kanaal, het Noordkanaal, het Noorderzeekanaal.

Citaat uit: Het hof aan de graafgeul. Rogier Polman.

14 juli tot en met 25 augustus Zomersalon: een tentoonstelling met zeer uiteenlopend en vriendelijk geprijsd werk.

Let op: Tijdens de zomersalon  van 14 juli t/m 25 augustus is Kunsthandel Kruis-Weg68 alleen op zaterdag geopend  

Laat een reactie achter

Scroll naar boven