Piet Zwaanswijk – Time Lapse

TENTOONSTELLING

19 juni t/m 17 juli 2021

Geboren in 1947 heeft Zwaanswijk zich als autodidact op 17 jarige leeftijd ontwikkeld als graficus. In het bijzonder heeft hij zich de etstechniek eigen gemaakt. Daar is alles mee begonnen.

Piet Zwaanwijk, aquatint (1967)
Piet Zwaanswijk
Haarlems Dagblad dd. 19 juni 2021 (klik voor pdf versie)

Piet Zwaanswijk

Het werk van Piet Zwaanswijk laat zich moeilijk onderbrengen bij een stroming. Zelf vindt hij het zelf gekozen “isme”; “het Quasi-Realisme” nog het meest in de buurt komen. De vele uiteenlopende voorstellingen, uitingen, materiaalgebruik, technieken die door elkaar worden gebruikt, geven steeds een uniek beeld van Zwaanswijk.

Piet Zwaanswijk
Piet Zwaanswijk – Ets aquatint 1967

Zo verschillend als zijn “palet” zijn ook de onderwerpen; beeld uit krant of direkt van journaals op TV, sociale misstanden, oorlogen, terreur, zelfmoord, erotiek, evenals humor, glamour, muziek of de zelfkant van het bestaan. Ook zijn lange verblijven in Indonesia en de kunsthistorie zijn inspiratiebronnen. Kortom, het leven zoals dat aan Zwaanswijk voorbij trekt.

Piet Zwaanswijk
Piet Zwaanswijk, olileverf (2021)

Van ingetogen tot aan uitbundig, van absurdistisch tot realistisch, van abstract tot figuratief. Fragmentarische verbanden die in alle uitingsvormen meerdere kanten laten zien van onderwerp en kunstenaar.

Piet Zwaanswijk
Piet Zwaanswijk, olieverf (2020)

Veel van zijn werk ontstaat uit gedrevenheid en impulsiviteit. Om te ontroeren, om te inspireren, om vooral zichzelf (en ons) te verbazen. Het werk van Piet Zwaanswijk laat zich vergelijken met Martin Kippenberger (Duitsland) of Erwin Wurm ( Oostenrijk). Even grillig en onvoorstelbaar, met evenzovele uitingsvormen.

(foto in header is gemaakt door Larissa Neslo)

Scroll naar boven