Ontknopingen | nieuw werk van pietsjanke fokkema

Van 29 november t/m 4 januari 2020 is bij Galerie KRUIS-WEG68: ‘Ontknopingen’ met nieuw werk van pietsjanke fokkema te zien. De opening zal op vrijdag 29 november om 17.15 uur worden verricht door schrijver en gastcurator Joost Pollmann.

Ontknopingen

Vertakkingen van bomen. Het touwwerk van schepen. Lijnenspel in een tekening. Onzichtbare draden die de mens met zijn voorouders verbinden. Het kleinste atoom herhaalt de grootste planeet. Alles is verknoopt.

De naam pietsjanke is verbonden met familie uit een Fries verleden. En er groeit een perenboom in haar moestuin. Toen ze nog in IJmuiden woonde, hingen de visnetten onder haar raam te drogen. Hoe deze dingen elkaar weten te vinden, ziet u op de tentoonstelling Ontknopingen in Galerie KRUIS-WEG68, Haarlem.

pietsjanke

pietsjanke fokkema

pietsjanke fokkema maakt tekeningen met potlood; vooral kleine tekeningen die ze in samenhang brengt met ruimtelijk werk, op een muur of in een ruimte. De werken reageren op elkaar en genereren met elkaar de betekenissen. Er ontstaat een avontuurlijk en speels karakter; in de samenstelling en in de werken zelf. De onderliggende structuur is het netwerk van verbindingen: hoe alles met alles verbonden is; van het alledaagse tot het kosmische; van scheepstouwen tot familieverbanden.

Boekpresentatie Utwrydsk

Voorafgaand aan de opening bij Galerie KRUIS-WEG68 is de presentatie van het boek van pietsjanke fokkema getiteld: Utwrydsk bij het Teylers Museum van 15.00 tot 16.30 uur. Deze presentatie wordt gehouden in de Gehoorzaal. Als u zich hiervoor meldt bij de entree is er geen entree verschuldigd. Bent u daarbij aanwezig dan kunt u aansluitend de opening bij Galerie KRUIS-WEG68 bezoeken.

Het boek Utwrydsk is gemaakt n.a.v. de opdracht die pietsjanke fokkema kreeg van het Fries Museum om een installatie voor dit museum te maken. Deze installatie getiteld ‘Utwrydsk’ heeft het museum in 2017 getoond in een van de zalen.

Het boek is een kunstwerk op zich en laat de werken opnieuw zien waarbij o.a. gebruik wordt gemaakt van het omslaan van de pagina’s, van het na elkaar bekijken van de beelden, van de bladgrootte en van het doorsnijden van de pagina’s.

Onderdeel van de presentatie bij Teylers Museum is een interview én een film vertoning over de installatie Utwrydsk en het werk van pietsjanke fokkema. Het boek (uitgegeven door uitgever Jap Sam Books)  is dan ook te koop bij Galerie KRUIS-WEG68.

Scroll naar boven