Ninet Kaijser – STILLE TIJD

Ninet Kaijser

TENTOONSTELLING

van 8 december 2023 t/m 13 januari 2024


Onbetreden regionen

Ninet Kaijser (1970) maakt tekeningen van buitengewoon formaat; 2 x 4 of zelfs 6 m. breed. Naast deze XL-tekeningen maakt ze ook XS werk – de series Micro en Kosmos. Met die afwijkende maatvoering genereert ze een nieuwe blik, waardoor we even ontsnappen aan ons reguliere kijken.

Landschappen, zoals de kust van Normandië en Noorwegen, vormen vaak de aanzet tot een werk. Kaijser raakt vooral gefascineerd door het overweldigende gevoel dat ze teweegbrengen, waardoor je je als mens nietig gaat voelen. De micro’s zijn veelal een vrij letterlijke vertaling van wat Kaijser gezien heeft in de natuur. Al tekenend ontstaan er aspecten die ze nader wil onderzoeken en die ze verder transformeert op groot formaat, fictieve landschappen met titels als WAVE, BAY, TIDE, ROCK, SHORE en COAST (THE LARGER DRAWING).

Sediment

Het werk groeit gestaag, in lagen die zich afzetten als een soort sediment. Net zoals bij eb en vloed. Dat komen en gaan van het water kunnen we waarnemen, maar de vormende en slijpende krachten van deze bewegingen zijn niet zichtbaar voor het menselijk oog.

Kaijsers tekeningen worden opgebouwd met minuscule lijntjes kleurpotlood, als kruissteekjes die aaneengroeien tot organisch van kleur veranderende vlakken. Heel langzaam komt er een landschap tevoorschijn. Een rotspartij die uit het water oprijst, spleten en holtes waar je je in zou kunnen verbergen: rode aarde, door het water geslepen platte grijze stenen waarop zeepokken zich hebben vastgezet – oplichtend wit – en rondom wieren in geel en felgroen. Kaijser werkt intuïtief en heeft het gevoel dat wat er op papier komt er eigenlijk altijd al was.

De tijd als duur

In het werk van Ninet Kaijser lijkt alles te leven, tot beweging in staat; het zindert, het stroomt, het druppelt en druipt, het glanst, het groeit. Die organische groei, de opeenstapeling van de ontelbare laagjes, maakt dat de tijd als het ware geïncorporeerd raakt in de tekeningen. Ook als kijker moet je de tijd nemen om het werk tot in de diepte te kunnen doorgronden, waarmee je, en passant, doordringt in een ander tijdsbesef: de tijd als duur.
De filosoof Henri Bergson (Tijd en vrije wil) stelt ons die tijd voor als – het rollen van – een sneeuwbal, waarbij de afzonderlijke lagen niet van elkaar te onderscheiden zijn maar continu in elkaar overvloeien – en aanwezig blijven in de ervaring van dit ogenblik.

Ninet Kaijser

Hoe langer je het werk beschouwt, hoe dieper je geraakt, totdat je voelt dat je er bijna in kunt verdwijnen, er deel van uit gaat maken. Alleen al door de maat van haar XL-landschappen, raakt het werk van Kaijser aan het sublieme, de schoonheid van de overweldigende natuur; de niet door de mens beheerste, grillige en grootse landschappen, waarbij we onze nietigheid ervaren. Een gevoel dat zich beweegt tussen geborgenheid en
verlatenheid en dat gepaard kan gaan met een lichte huiver en het besef van de plaats die wij innemen in de wereld. Dat brengt ook een zekere verantwoordelijkheid met zich mee: wij zijn slechts voorbijgangers.

Tekst: Renée Borgonjen

Pers:

Openingstijden

Galerie KRUIS-WEG68 is geopend van donderdag t/m zaterdag van 11.00 – 18.00 uur. Ook op afspraak te bezoeken

Scroll naar boven