Jolanda Prinsen

Jolanda Prinsen

TENTOONSTELLING

JOLANDA PRINSEN

22 maart t/m 13 april 2024


Van 22 maart t/m 13 april 2024 is in Galerie KRUIS-WEG68 een kleine en zorgvuldig samengestelde selectie te zien uit de vijftigjarige kunstenaarspraktijk catalogus van Jolande Prinsen.

Jolanda Prinsen

Jolanda Prinsen maakt beeldhouwwerken, keramiek, glasobjecten, schilderijen en grafiek. Ze gebruikt stoffen, papier en glas en ze is bekend door haar modeshows en performances, soms met geluid, soms alleen met geluid. Performance hebben voor haar het voordeel dat het alles kan bevatten: muziek, dans én beeldende kunst.

Nog steeds ontstaat er nieuw werk en tegenwoordig hoort ook poëzie tot haar instrumentarium. Spelen, uitproberen, experimenteren, een beetje ‘avonturen’ en het toeval tarten, de grenzen van disciplines oprekken en steeds weer iets nieuws proberen, dat kenmerkt het werk van deze bevlogen Haarlemse kunstenaar.

Openingstijden

Galerie KRUIS-WEG68 is geopend van donderdag t/m zaterdag van 11.00 – 18.00 uur. Ook op afspraak te bezoeken

Jolanda Prinsen Meer lezen »

HEELAL | pietsjanke fokkema

Tentoonstelling 

van 2 februari t/m 2 maart 2024

HEELAL

pietsjanke fokkema

Opening 2 februari 2024
van 11.00 tot 18.00 uur

om 16.30 uur openingswoord door
Rieke Vos, curator hedendaagse kunst Teylers Museum

pietsjanke is de hele dag aanwezig


HEELAL* ALHEEL* ALLEEN* EENZAAM* EENHEID* ALLENEEN

Licht en speels. Een interactieve dynamiek. Het werk krijgt steeds meer zijn eigen krachtenveld; het genereert zichzelf, bepaalt en doet wat ie wil. Ik kijk er naar, beleef het, handel en grijp in; met plezier, verbazing, irritatie, ongenoegen en voldoening. Een fascinerend samenspel.

Het uitgangspunt is de verbinding van alles met alles. Dat onze werkelijkheid voortkomt uit een kosmische dans, vind ik heel erg interessant. Ik interesseer me voor geometrische vormen omdat die een blauwdruk van het leven blijken te zijn. De platonische vormen vind je overal in terug. Zelfs in onze DNA . Wie of wat is de mens; wie of wat is de werkelijkheid. Hoe kijken we naar de werkelijkheid en hoe beleven we die?

Ik werk met papier, potlood, verf, draad, haken en breien; plakken en knippen. Ik reageer veel op de vormen zelf en op het materiaal. Soms ontstaat er iets dat mezelf ontglipt. Maar het ogenschijnlijk betekenisloze heeft een dieper geheim dat juist enorm fascineert. Het is een spelen, terwijl de achterliggende basisgedachten er altijd door heen blijven spelen.

Openingstijden

Galerie KRUIS-WEG68 is geopend van donderdag t/m zaterdag van 11.00 – 18.00 uur. Ook op afspraak te bezoeken

HEELAL | pietsjanke fokkema Meer lezen »

Ninet Kaijser – STILLE TIJD

Ninet Kaijser

TENTOONSTELLING

van 8 december 2023 t/m 13 januari 2024


Onbetreden regionen

Ninet Kaijser (1970) maakt tekeningen van buitengewoon formaat; 2 x 4 of zelfs 6 m. breed. Naast deze XL-tekeningen maakt ze ook XS werk – de series Micro en Kosmos. Met die afwijkende maatvoering genereert ze een nieuwe blik, waardoor we even ontsnappen aan ons reguliere kijken.

Landschappen, zoals de kust van Normandië en Noorwegen, vormen vaak de aanzet tot een werk. Kaijser raakt vooral gefascineerd door het overweldigende gevoel dat ze teweegbrengen, waardoor je je als mens nietig gaat voelen. De micro’s zijn veelal een vrij letterlijke vertaling van wat Kaijser gezien heeft in de natuur. Al tekenend ontstaan er aspecten die ze nader wil onderzoeken en die ze verder transformeert op groot formaat, fictieve landschappen met titels als WAVE, BAY, TIDE, ROCK, SHORE en COAST (THE LARGER DRAWING).

Sediment

Het werk groeit gestaag, in lagen die zich afzetten als een soort sediment. Net zoals bij eb en vloed. Dat komen en gaan van het water kunnen we waarnemen, maar de vormende en slijpende krachten van deze bewegingen zijn niet zichtbaar voor het menselijk oog.

Kaijsers tekeningen worden opgebouwd met minuscule lijntjes kleurpotlood, als kruissteekjes die aaneengroeien tot organisch van kleur veranderende vlakken. Heel langzaam komt er een landschap tevoorschijn. Een rotspartij die uit het water oprijst, spleten en holtes waar je je in zou kunnen verbergen: rode aarde, door het water geslepen platte grijze stenen waarop zeepokken zich hebben vastgezet – oplichtend wit – en rondom wieren in geel en felgroen. Kaijser werkt intuïtief en heeft het gevoel dat wat er op papier komt er eigenlijk altijd al was.

De tijd als duur

In het werk van Ninet Kaijser lijkt alles te leven, tot beweging in staat; het zindert, het stroomt, het druppelt en druipt, het glanst, het groeit. Die organische groei, de opeenstapeling van de ontelbare laagjes, maakt dat de tijd als het ware geïncorporeerd raakt in de tekeningen. Ook als kijker moet je de tijd nemen om het werk tot in de diepte te kunnen doorgronden, waarmee je, en passant, doordringt in een ander tijdsbesef: de tijd als duur.
De filosoof Henri Bergson (Tijd en vrije wil) stelt ons die tijd voor als – het rollen van – een sneeuwbal, waarbij de afzonderlijke lagen niet van elkaar te onderscheiden zijn maar continu in elkaar overvloeien – en aanwezig blijven in de ervaring van dit ogenblik.

Ninet Kaijser

Hoe langer je het werk beschouwt, hoe dieper je geraakt, totdat je voelt dat je er bijna in kunt verdwijnen, er deel van uit gaat maken. Alleen al door de maat van haar XL-landschappen, raakt het werk van Kaijser aan het sublieme, de schoonheid van de overweldigende natuur; de niet door de mens beheerste, grillige en grootse landschappen, waarbij we onze nietigheid ervaren. Een gevoel dat zich beweegt tussen geborgenheid en
verlatenheid en dat gepaard kan gaan met een lichte huiver en het besef van de plaats die wij innemen in de wereld. Dat brengt ook een zekere verantwoordelijkheid met zich mee: wij zijn slechts voorbijgangers.

Tekst: Renée Borgonjen

Pers:

Openingstijden

Galerie KRUIS-WEG68 is geopend van donderdag t/m zaterdag van 11.00 – 18.00 uur. Ook op afspraak te bezoeken

Ninet Kaijser – STILLE TIJD Meer lezen »

Ronald Ruseler: Onvoltooide tuin – Deel 2

TENTOONSTELLING

RONALD RUSELER

ONVOLTOOIDE TUIN- DEEL 2
Plaatsen:de Plaats

Van 27 oktober t/m 25 november 2023
Opening vrijdag 27 oktober van 11.00 tot 18.00 uur
Ronald is aanwezig

Onvoltooide tuin – Deel 2 | Plaatsen: de Plaats

Deze tentoonstelling is een vervolg op de tentoonstelling “Onvoltooide Tuin Deel 1/ Transit” in 2022.

Nu, met het recente werk zal de nadruk liggen op de mythische aspecten ervan: De Plaatsen van Herinnering.

Veelal is de uitkomst van zijn kunst landschappelijk van aard en krijgt het een plaats in de deelaspecten van de niet-stijlgebondenheid. Daarom werkt hij in genres: Soms is het werk realistisch, soms figuratief en soms lijkt het abstract, al naargelang de noodzaak.

Ook op deze tentoonstelling zal een gevarieerde keuze gemaakt worden vol associatieve beeldverwijzingen.

In de pers

Haarlems Dagblad van woensdag 25 oktober: Ruseler exposeert deel 2 van zijn Onvoltooide Tuin-schilderijen

Openingstijden

Galerie KRUIS-WEG68 is geopend van donderdag t/m zaterdag van 11.00 – 18.00 uur. Ook op afspraak te bezoeken. En tijdens Kunstlijn Haarlem ook geopend op zondag 5 en zondag 12 november.

Ronald Ruseler: Onvoltooide tuin – Deel 2 Meer lezen »

KO SLIGGERS – HET PORTRET

TENTOONSTELLING

van 30 september t/m 21 oktober 2023

Opening: zaterdag 30 september 2023

Met om 12.00 uur de openingsspeech door Bert Sliggers met hapjes uit Ko’s kookboek
‘ Koken tussen Vulkanen’

Bert is aanwezig tot  17.00 uur en ook aanwezig op
14 en 21 oktober van 11.00 tot 14.00 uur

Ko Sliggers

Ko Sliggers, geboren in 1952 te Bloemendaal en in 2022 overleden in Italië, was een multi-talent als grafisch vormgever en kok, als letterontwerper, affichemaker, docent en schrijver. Werkte zelfstandig maar ook bij Studio Dumbar en Anthon Beeke, kookte in Rotterdam, Frankrijk en Italië. Zijn kookboek Koken tussen vulkanen was in 2014 het best verzorgde kookboek van Nederland.

Hij werkte aan grote huisstijlprojecten van onder andere de PTT en de ANWB en maakte affiches en catalogi voor het Rijksmuseum in Amsterdam. Hij gaf de permanente tentoonstelling over de Deltawerken op Neeltje Jans vorm, maar ook exposities voor Teylers Museum en Frans Hals.

Hij gaf op verschillende kunstacademies les in ruimtelijk ontwerpen, tot voor kort nog op Abadir op Sicilië. Zijn werk werd verschillende malen in Nederland tentoongesteld en in het buitenland op affiche-biënnales. 

Portretten

De laatste jaren illustreerde hij met schitterende portretten artikelen in De Groene Amsterdammer, van kunstenaars, schrijvers, filosofen en politici. Uitgangspunt waren steeds foto’s die hij in vier tot vijf verschillende grijsstadia in linoleum sneed en welke samen weer het portret complementeerden, maar dan kleurrijk en met een verrassende diepte.

Vijfentwintig portretten zijn nu te zien in Galerie KRUIS-WEG68, ook experimentele qua vorm en kleur die aan het oog van De Groene zijn ontsnapt.

Openingstijden

Galerie KRUIS-WEG68 is geopend van donderdag t/m zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur.

KO SLIGGERS – HET PORTRET Meer lezen »

Scroll naar boven