Erna Anema: DOORZICHT

Tentoonstelling

Van vrijdag 11 januari t/m zaterdag 16 februari 2019

ERNA ANEMA

doorzicht

Feestelijke opening op

vrijdag 11 januari 2019 om 16.00 uur

door Rineke van Houten, zelfstandig journalist voor onder andere

NRC Handelsblad.

anema

Erna Anema

Voor de expositie bij Kruisweg 68 hebben Michel van Overbeeke en Erna Anema een selectie gemaakt uit haar recente werk tot werk van 20 jaar terug – als een ketting van kralen.

Erna Anema:

” Ik ben gefascineerd door veranderingen in – of spelingen van – het licht, het verschijnen en verdwijnen, waardoor vormgrenzen zowel zichtbaar als ook onzichtbaar worden. Dit verschijnsel verbeeld ik in grote olieverfschilderijen en mijn objecten van koper en rubber.¨

“In mijn schilderijen onderzoek ik grenzen. Daar waar kleurenonderling meer verschillen dan overeenkomen, ontstaat een grens.¨

“De vormen die ik schilder komen voort uit de fysieke beweging, die ik maak met mijn kwast. De schilderijen die daardoor ontstaan, representeren mijn fascinaties opgedaan tijdens mijn reizen naar verre streken: rotsen, ijs, water, wolken, hemel of aarde.”

“Misschien wel dankzij die reizen voel ik me juist een schilder in de Hollandse traditie: Licht en Lucht.”

“Aan mijn verf-handschrift vallen de beslissingen af te lezen, die ik nam om mijn onderwerp zichtbaarte maken. Zulke beslissingen vormen daarmee een belangrijk beeldend onderdeel van mijn werk.” “Tijdens iedere serie – of het nu schilderijen, tekeningen of objecten zijn – leg ik mij allerlei restricties op om te kijken hoever ik binnen die restricties mijn gedachtegoed kan verbeelden.”

Erna Anema woont en werkt in Noord-Holland.
 Ze volgde haar opleiding aan de Rietveld Academie en daarna aan de Rijksacademie in Amsterdam en exposeert in binnen en buitenland. Ook is zij hoofddocent aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Werk van haar is in bezit van diverse binnen en buitenlandse musea onder andere het museum Voorlinden in Den Haag. (voor meer informatie: www.ernaanema.nl)

ARTIST TALK MET OLAF MOOIJ

Bij Kunsthandel KRUIS-WEG68 organiseert Artvark een ARTIST TALK met OLAF MOOIJ op dinsdag 18 december 2018. Start om 19.30 uur

Olaf Mooij

Olaf Mooij gebruikt de auto als bron voor zijn werk. Hij gaat er van uit dat de auto een levenscyclus heeft net als een mens. Mooij transformeert de onderdelen en geeft ze een nieuwe betekenis.

Het werk van Olaf Mooij roept ook vragen op, en het is een plezier om de kunstenaar over zijn werk te horen vertellen. Er is beperkt plaats, graag aanmelden via info@artvark.nl.  Na afloop is er een drankje en gelegenheid om de expositie te bekijken. De expositie is nog te zien t/m 29 december 2018.

TRANSMISSION – OLAF MOOIJ

Kruis-weg

Bij Kunsthandel KRUIS-WEG68 organiseert Artvark van vrijdag 23 november t/m zaterdag 29 december 2018 de tentoonstelling

TRANSMISSION – OLAF MOOIJ

Olaf Mooij gebruikt de auto als bron voor zijn werk. Hij gaat er van uit dat de auto een levenscyclus heeft net als een mens. Mooij transformeert de onderdelen en geeft ze een nieuwe betekenis.

“Het werk van Mooij is stevig geworteld in de beeldhouwtraditie. Aan de basis van de beeldhouwkunst ligt het vermogen van de kunstenaar om in dode materie leven te suggereren. De vaak humoristische beelden relativeren de hedendaagse verhouding van de mens tot de machines en apparaten die hem omringen.”

Mariette Dolle, directeur museum Kranenburgh Bergen

De tentoonstelling valt te beschouwen als één grote installatie waarin de auto centraal staat: een geheimzinnig laboratorium waar fossielen uitgestald liggen, carrosserieën als skeletten aan de wand hangen en laboratorium-flessen met kleine auto-embryo’s op sterk water op de planken staan. Maar elk werk op zich is los van het geheel ook van grote schoonheid en behoudt haar kracht.

Het is werk dat zelden te zien was in Haarlem, dus mis het niet!

Opening en openingstijden

Feestelijke opening op vrijdag 30 november 2018 om 16.00 uur. De feestelijke opening  wordt verricht door Anne Berk, publicist, tentoonstellingsmaker en bevlogen spreker. Ze deelt haar kennis en enthousiasme voor hedendaagse kunst graag met het publiek.
Anne Berk schreef zo’n duizend artikelen voor Kunstbeeld, Het Financieele Dagblad, Beelden en Museumtijdschrift, teksten en boeken over hedendaagse kunst.

Te bezoeken op donderdag t/m zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur of op afspraak.

“Uit de collectie van Tanya Rumpff”

Tanya Rumpff

12 oktober t/m 17 november 2018

Tanya Rumpff heeft 25 jaar lang een succesvolle galerie in Haarlem geleid. In 2010 heeft zij de deuren achter zich dicht getrokken om zich toe te kunnen leggen op een bemiddelende rol tussen kunstenaar en publiek. In binnen- en buitenland heeft ze inmiddels vele tentoonstellingen samengesteld. Sinds april 2015 is Tanya ook werkzaam als conservator van het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden.

Collectie

Tanya is kunstliefhebber én -verzamelaar. Bij Castellvm Aqvae van Corrie en Harry Swaak in Bloemendaal heeft ze in oktober 2015 een gedeelte van haar collectie getoond. In Kunsthandel KRUIS-WEG68 worden er nu voor het eerst een aantal werken uit haar collectie te koop aangeboden. Het gaat om grafiek, tekeningen, schilderijen en beelden, van o.a. Koen Vermeule, Andrei Roiter, Emo Verkerk.

Tanya is van mening, dat kunst zichtbaar moet zijn en niet in een opslag moet blijven staan. Een stelling die Kunsthandel KRUIS-WEG68 van harte deelt.

Opening en openingstijden

Op vrijdag 12 oktober wordt om 16.00 uur de tentoonstelling “Uit de collectie van Tanya Rumpff” geopend door Willem de Winter, beëdigd taxateur in kunst (o.a. bekend van het Avro/Tros programma Tussen Kunst & Kitsch) .

Open do/vr/zat. van 11.00 tot 18.00 uur of op afspraak. Deze expositie is ook te zien tijdens Kunstlijn Haarlem op 2,3 en 4 november 2018.

Artist-talk TRACES – Maartje Blans

Wij zijn erg blij met de solo-expositie TRACES van Maartje Blans in kunsthandel Kruis-Weg68. De opening was zeer druk bezocht en het publiek is enthousiast. Reden voor Artvark  om een bijzondere artist-talk bij Kunsthandel Kruis-weg68 te organiseren met de kunstenaar.

Op 27 september zal Maartje met Artvark in gesprek gaan en een toelichting geven op haar werk en werkwijze. De bezoekers kunnen op deze avond natuurlijk al hun vragen aan haar stellen en het werk (nog eens) rustig bekijken. Wij hopen op een mooie avond met boeiende gesprekken, waarbij u van harte uitgenodigd bent.

TRACES geeft een overzicht van het twee- en driedimensionale werk van Maartje. De selectie toont de Aziatische invloed en haar fascinatie voor licht, ruimte en stilte.

Artist-talk

Het werk van Maartje Blans werd eerder tentoongesteld in Museum Flehite, Museum Kranenburgh, in Palazzo Bembo tijdens de Venetië Biënnale 2015, tijdens de wereld EXPO in Shanghai, Art Beijing en Art Taipei en op tal van solo- en groeps-tentoonstellingen in Europa, Azië en Amerika. Haar werk maakt deel uit van collecties van particuliere verzamelaars, musea en galeries wereldwijd.

Artist-talk Traces: donderdag 27 september om 19.30 uur. Rond 20.30 uur sluiten we af met een drankje.

Locatie: Kunsthandel Kruis-Weg68, Kruisweg 68 Haarlem (2 min. vanaf het station).

De tentoonstelling is nog t/m 6 oktober te bezoeken op donderdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur.

TRACES – SOLO MAARTJE BLANS

Traces

TRACES geeft een overzicht van het twee- en driedimensionale werk van Maartje Blans. Deze door Artvark samengestelde tentoonstelling is te zien van 7 september t/m 6 oktober 2018.

Maartje Blans

Maartje (1975) groeide op in Haarlem en studeerde in Amsterdam en New York, alwaar zij haar Master of Fine Arts behaalde. Haar atelier is sinds vier jaar weer in Haarlem, na ruim vijf jaar in Beijing gewoond en gewerkt te hebben.

De selectie in deze tentoonstelling toont de Aziatische invloed en haar fascinatie met licht, ruimte en stilte.

Haar werk werd tentoongesteld in Museum Flehite, Museum Kranenburgh, Palazzo Bembo tijdens de Venetië Biënnale 2015, de wereld EXPO in Shanghai, Art Beijing en Art Taipei en op tal van solo- en groeps tentoonstellingen in Europa, Azië en Amerika. Haar werk maakt deel uit van collecties van particuliere verzamelaars, musea en galeries wereldwijd.

Kunsthandel Kruis-weg68 is dan ook bijzonder trots dat wij deze tentoonstelling van ARTVARK hier mogen verzorgen.

Traces

 

Traces

7 september tot en met 6 oktober 2018
Locatie:
Kunsthandel Kruis-Weg68
Kruisweg 68
Haarlem (2 min. vanaf het station)

Opening en openingstijden

Opening: 7 september 2018 om 16.00 uur
Te bezoeken op donderdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur

Artist-talk

Artist-talk Traces: donderdag 27 september om 19.30 uur. Rond 20.30 uur sluiten we af met een drankje.

Locatie: Kunsthandel Kruis-Weg68, Kruisweg 68 Haarlem (2 min. vanaf het station).

Meer info: Artist-talk TRACES

 

HAARLEMS DAGBLAD: FOTO’S ROEPEN MYSTERIEUZE INDRUKKEN OP

Onze tentoonstelling Objectief / Subjectief met werk van vijf fotografen hebben volgens het Haarlems Dagblad een mysterieuze lading. Daar kunnen wij ons ook wel in vinden. Het werk van Barbara de Vries, Linda Bais, Bianca Sistermans, Ellen Kooi en Billy und Hells is in samenwerking met Artvark te zien tot 1 september bij Kunsthandel Kruis-weg68 op zaterdagen van 11 tot 18.00 uur (en op afspraak).

Objectief / Subjectief

 

 

Objectief/Subjectief

objectief/subjectief

In samenwerking met Artvark bent u van harte welkom in Kunsthandel Kruis-weg68 van 29 juni t/m 1 september 2018 voor de tentoonstelling:

OBJECTIEF / SUBJECTIEF

Opening

De opening is op vrijdag 29 juni van 16.00 tot 18.00 uur. U bent van harte welkom!

U maakt tijdens deze zomer tentoonstelling kennis met het werk van 5 fotografen: Linda Bais, Billy und Hells, Ellen Kooi, Bianca Sistermans & Barbara de Vries

Openingstijden

Objectief/Subjectief is van 29 juni t/m 1 september 2018 alleen geopend op de zaterdagen van 11.00 – 18.00 uur (en op afspraak).

Objectief/Subjectief

Linda Bais

Autonoom fotografe Linda Bais maakt met haar foto’s zichtbaar wat niet lijkt te bestaan. Het interesseert haar niet of een foto de waarheid verkondigt of dat het beeld zich leent voor fantasie en verbeelding. Juist met een camera is de uitdaging voor haar hoe zij met het medium fotografie zowel registrerend als verhullend tegelijk kan zijn. Als leverancier van droombeelden en halve waarheden neemt ze een loopje met de werkelijkheid. Om haar eigen waarheid aan het licht brengen. De laatste twee jaar legt zij zich ook toe op portretten en het mannelijk naakt.

Billy und Hells

Billy und Hells is de naam van een fotografen duo: Anke Linz (Nürnberg, 1965) en Andreas Oettinger (München, 1963). Per ongeluk ontdekten ze een techniek, die in hun latere oeuvre hun kenmerk zou worden. Door te vergeten een zwart-wit negatief uit de Wühltisch vergroter te halen, ontstond er een prachtige Barietfoto. Door te experimenteren ontdekten zij dat een combinatie van een zwart-wit dia van een kleur negatief, samen met de kleurenfoto een prachtig effect opleverde. Door deze techniek raken de kleuren verzadigd, maar er treedt tegelijkertijd een intensiteit op, die ze met gewone fotografie tot dan toe, niet bereikt hadden. Aanvankelijk doet Billy und Hells voornamelijk aan reclame-fotografie geïnspireerd door de foto’s van Irving Penn en Helmuth Newton. Ze missen hierbij de artistieke vrijheid waar ze naar verlangen en besluiten  in 2000 om vrij werk te gaan maken. Inmiddels exposeren ze over de hele wereld, o.a. in Tokyo en Berlijn. Een van hun foto’s is gebruikt in een mode tentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag. Hun portret ‘Sophia’ werd gebruikt in London National Portrait Gallery voor de reclame campagne voor de expositie van de Fotografie Portret Prijs 2007.

Ellen Kooi

Ellen maakt grote foto’s van landschappen die zowel mysterieus en verstorend  als speels zijn. Zoals een regisseur dat bij een film doet bouwt ze haar vakkundig  gearrangeerde settings. Ze combineert de werkelijkheid van het landschap met het onwerkelijke: de posities en handelingen van de personages en de bijzondere belichting. Door het grote formaat word je als kijker als het ware door het beeld omgeven; je kunt je identificeren met de personages. Het werk van Ellen is  universeel, en vindt dan ook wereldwijd gretig aftrek. New York, Madrid, Toulouse, Brussel, Amsterdam zijn plekken waar haar werk te zien was en is.

Bianca Sistermans

Bianca volgde de opleiding grafisch ontwerper aan de academie St. Joost. Fotografie was daar één van de onderdelen en al snel bleek haar grote fascinatie hiervoor. Haar werk is bijna altijd projectmatig. Meestal heeft ze meerdere langlopende projecten tegelijk onder handen. Zoals het project “Alledaagse Ergernissen”  waarvan de foto’s hier in de tentoonstelling te zien zijn. De foto’s zijn harmonieus, zacht, schoon en soms bijna sereen. En dat terwijl Bianca met dit onderwerp herkenbare “irritante” situaties in beeld brengt. Maar juist door die herkenbaarheid bekijk je ze met een glimlach.

Barbara de Vries

Barbara de Vries is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld academie en de St Joost academie in grafische vormgeving, industrieel ontwerpen en theatervorming. Na gewerkt te hebben voor verschillende beroemde theaters, is haar specialisatie uiteindelijk fotografie geworden. Haar achtergrond als theatervormgever heeft haar huidige werk ook beïnvloed. De getoonde werken van Barbara de Vries zijn digitale beeldmontages die worden afgedrukt op Japans papier. Het fotografisch materiaal wordt met behulp van de computer gemonteerd, gedeformeerd en krijgt een gelaagd karakter. De zachte overgangen doen soms denken aan aquarelleren en pastel, technieken die zij gebruikte voordat zij met deze digitale methode begon. Figuren lijken te zweven. De figuren zijn opgebouwd uit het aan elkaar verbinden van verschillende ledematen en onderdelen die opnieuw tot een nieuwe figuratie leidt. Deze psychisch geladen sfeer van haar ‘acteurs’ is een essentieel element in haar werk. Wanneer zij voorstellingen met zwevende figuren maakt, ontstaat een sfeer van vrijheid en euforie. Deze ambivalentie in stemmingen openbaart zich ook achter de façades van haar portretten: het kan variëren van totale onschuld tot schuld.

Wasco: 18/05 – 23/06 2018

Wasco

De één noemt hem een poëet en beeldessayist, de ander kent hem als Risograph-specialist, hijzelf komt met de kwalificatie ‘pinguïnist’.  Wasco is een unieke figuur in het Nederlandse striplandschap, die onvermoeibaar de wetten van het beeldverhaal bestudeert en daar stripjes over maakt. 

Bij zijn eigen uitgeverij Microbe verschenen al vele oogstrelende deeltjes, Scratch publiceerde zijn magnum opus Het Tuitel Complex. Bij Kunsthandel KRUIS-WEG68 exposeert Wasco tijdens de Stripdagen Haarlem  2018.

Joost Pollmann als gastcurator, selecteerde een dwarsdoorsnede uit zijn oeuvre: grote tekeningen van witte verf op pakpapier ‘steampunk’ uit de Borgerhout-cyclus, abstracte pinguïn studies of zijn ze toch concreet? En een hele wand vol spannende stripjes die zijn gemaakt voor de internationale ’24 Hours Comic Day’.

Van Wasco verschijnt verder het prachtige boek 1000 Pinguïns waarvan vrijwel alle tekeningen getoond zullen worden. Wasco zal zeker iets verrassends doen waarvan ook wij nog helemaal niet weten wat het zal zijn. En Last but not Least,  zal de grootste Pinguïn Riso print ooit tijdens deze tentoonstelling gepresenteerd worden.

De tentoonstelling Wasco zal worden ingeleid op zondag 20 mei door gast curator Joost Pollmann, voormalig festivaldirecteur en stripprofessor. U bent van harte welkom van 16.00 uur tot 18.00 uur

Op zaterdag 2 juni 2018 organiseert Wasco in de Kunsthandel een bijeenkomst van de Pinkie Pienter Society met o.a. Joost Swarte.