Tammo Schuringa – Collega nekklap

Tammo Schuringa (1962) toont tijdens de tentoonstelling ‘Collega nekklap’ collages die hij de afgelopen jaren heeft gemaakt. Te zien in onze galerie vanaf vrijdag 22 oktober t/m 20 november 2021.

Uit het Haarlems Dagblad van maandag 25 oktober jl.

Collega nekklap

De titel van de tentoonstelling is een anagram van respectievelijk ‘collage’ en ‘plakken’ waarmee Schuringa het begrip collage an sich verhaspelt en bevraagt. Wanneer is iets (nog) een collage is en wanneer niet (meer)?

Naast een reeks pin-up-collages die hij vanaf 2015 maakte voor o.a. de tentoonstelling ‘Schaamte’ in Museum Dr. Guislain in Gent (2015/2016), laat Schuringa ook tekeningen en collages zien die hij maakte bij gedichten van Marieke Lucas Rijneveld.

Tammo Schuringa: De Buitenwereld (2021)

In de bundel ‘Etalagegeluk’, vorig jaar uitgegeven door 99 Uitgevers/Publishers, komen tekst en beeld samen.

Tammo Schuringa (2021) – Dahndame (7,9 x 12,6 cm)

Bij het gedicht ‘Het is 2021’ van Arno van Vlieberghe maakte Schuringa een reeks fotocollages voor de tentoonstelling ‘Tweestrijd’ (WG Kunst, Amsterdam), boekenweekthema van afgelopen jaar.

Een afgeschreven boek met werken van de Franse kunstenaar Artistide Maillol (1861-1944) leidde tot enkele getekende collages, Schuringa ‘plakte’ als het ware zijn inkttekeningen op die van van Maillol.

Tammo_Schuringa (2021) 14,4×18,7 cm Rybar, hommage à Barry

Islamophobia

En als klap op de vuurpijl laat Schuringa veel verschillende samengestelde ansichtkaarten zien met als overkoepelende titel ‘Islamophobia’. Het zijn kleine werken waarin steden en landschappen van kolonisator Frankrijk en haar voormalige kolonies uit de Maghreb naadloos samenvloeien. In het al jaren voortdurende verhitte en gepolariseerde maatschappelijke vreemdelingendebat laat Schuringa zien dat verschillende culturen prima onder één dak kunnen leven en elkaar zelfs aanvullen.

Video

Marcella Kuiper heeft een video gemaakt waarin Tammo een inkijkje geeft in zijn manier van werken.

Openingstijden

Donderdag t/m zaterdag van 11.00 – 18.00 uur. Tijdens Kunstlijn Haarlem geopend op vrijdag, zaterdag en zondag (5, 6 & 7 november) van 11 – 18.00 uur.

Tammo Schuringa (2021) Biarritz (8,9 x 13,9 cm)

Expositie: Kees Bierman – Picardisch landschap

Kees Bierman

van 10 september t/m 16 oktober 2021

Kees Bierman (1936, woont en werkt in Haarlem).

”Picardisch landschap” is een metaforische verwijzing naar een catastrofe: een geweldsconflict, een economische crisis en sociaal-maatschappelijke verwoesting.

Als beeldend uitgangspunt: Picardië een streek in Noord-Frankrijk, getekend door zinloze verwoesting van landschap, soldaten en materiaal, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het werk is niet illustratief of realistisch maar suggestief abstract.

Kees Bierman

Kees Bierman

Kees Bierman won in 2011 de Vishal Kunstprijs. Hij heeft toen een tentoonstelling “Collage” georganiseerd, waarbij een publicatie is verschenen over de geschiedenis van de collage, geschreven door Renée Borgonjen, de huidige artistiek leider van de Vishal.

Piet Zwaanswijk – Time Lapse

TENTOONSTELLING

19 juni t/m 17 juli 2021

Geboren in 1947 heeft Zwaanswijk zich als autodidact op 17 jarige leeftijd ontwikkeld als graficus. In het bijzonder heeft hij zich de etstechniek eigen gemaakt. Daar is alles mee begonnen.

Piet Zwaanwijk, aquatint (1967)

Piet Zwaanswijk
Haarlems Dagblad dd. 19 juni 2021 (klik voor pdf versie)

Piet Zwaanswijk

Het werk van Piet Zwaanswijk laat zich moeilijk onderbrengen bij een stroming. Zelf vindt hij het zelf gekozen “isme”; “het Quasi-Realisme” nog het meest in de buurt komen. De vele uiteenlopende voorstellingen, uitingen, materiaalgebruik, technieken die door elkaar worden gebruikt, geven steeds een uniek beeld van Zwaanswijk.

Piet Zwaanswijk
Piet Zwaanswijk – Ets aquatint 1967

Zo verschillend als zijn “palet” zijn ook de onderwerpen; beeld uit krant of direkt van journaals op TV, sociale misstanden, oorlogen, terreur, zelfmoord, erotiek, evenals humor, glamour, muziek of de zelfkant van het bestaan. Ook zijn lange verblijven in Indonesia en de kunsthistorie zijn inspiratiebronnen. Kortom, het leven zoals dat aan Zwaanswijk voorbij trekt.

Piet Zwaanswijk
Piet Zwaanswijk, olileverf (2021)

Van ingetogen tot aan uitbundig, van absurdistisch tot realistisch, van abstract tot figuratief. Fragmentarische verbanden die in alle uitingsvormen meerdere kanten laten zien van onderwerp en kunstenaar.

Piet Zwaanswijk
Piet Zwaanswijk, olieverf (2020)

Veel van zijn werk ontstaat uit gedrevenheid en impulsiviteit. Om te ontroeren, om te inspireren, om vooral zichzelf (en ons) te verbazen. Het werk van Piet Zwaanswijk laat zich vergelijken met Martin Kippenberger (Duitsland) of Erwin Wurm ( Oostenrijk). Even grillig en onvoorstelbaar, met evenzovele uitingsvormen.

(foto in header is gemaakt door Larissa Neslo)

Off Grid

De Illustratie Biënnale en galerie KRUIS-WEG68 slaan hun handen ineen voor de tentoonstelling ‘Off Grid’: een off screen en analoog voorproefje van de Illustratie Biënnale 2021. In galerie KRUIS-WEG68 is van 21 mei t/m 12 juni 2021 ruimtelijk werk van Johan Kleinjan, Jip van den Toorn, Hedy Tjin en Andrew Tseng te zien dat in een fysieke tentoonstelling het best tot zijn recht komt.

ILLUSTRATIE BIËNNALE 2021 IS OP 30 MEI TE VOLGEN VIA LIVE STREAM! Zondag 30 mei 11.30 uur – 17.00 uur vanuit Instituut voor Beeld en Geluid. Tickets € 5,-  via www.illustratiebiennale.nl.

Uit het Haarlems Dagblad van donderdag 27 mei jl.

Hoogbouw van Johan Kleinjan

Tijdens zijn verblijf in Beijing zag Johan Kleinjan dat de regering alle ramen en deuren van de winkels en restaurants die open waren toen hij hier net aankwam, meedogenloos dichtmetselde. Het zien van deze ontwikkeling in combinatie met de oude vervallen communistische hoogbouw bracht hem op het idee om een verkleinde hoogbouw voor tentoonstellingen te bouwen en deze tijdens de opening in te laten storen.

Off Grid
Johan-Kleinian

Dit performatieve gebaar realiseert eindelijk zijn kinderdroom om een gecontroleerde sloop uit te voeren en toont ook zijn kijk op de huidige situatie in Beijing.

Off Grid
Johan Kleinjan

In de achteruitkijkspiegel van Jip van den Toorn

Met de selectie uit haar wekelijkse beeldcolumns voor de Volkskrant kijkt Jip van den Toorn terug op het afgelopen jaar: “Een tijd waarin we beslissingen moesten maken door in onze achteruitkijkspiegel te kijken, de tijd van Famke Louise, digitale ontgroeningen en vaccinatie-angst. Doe je riemen vast en stap in deze Volkswagen Derde Golf.”

Off Grid
Jip van den Toorn

Textiel van Hedy Tjin

Sinds haar afstuderen aan de HKU heeft het werk van Hedy Tjin een kenmerkende herkenbaarheid ontwikkeld. De invloed van culturele en etnische kwesties vormt de kern van Hedy’s werk, met sterke verwijzingen naar de tijd die ze in haar vaderland Suriname doorbracht.

Off Grid
Hedy Tjin

DOGMA van Andrew Tseng

DOGMA gaat over een spirituele groep voor hondenliefhebbers die zichzelf de Hounds of Love noemen. Ze geloven dat men ernaar moet streven om als de hond te zijn. Als de mens maar wilde luisteren, zou de wereld een prachtige plek zijn! De hond koestert geen wrok, want zijn hart is vol liefde. Het bizarre verhaal wordt verteld door middel van zeefdrukken en keramische sculpturen die je meenemen naar hun bescheiden begin tot hun onvermijdelijke, gruwelijke einde. Dit project is geïnspireerd door sekten uit de recente geschiedenis.

Off Grid
Andrew Tseng

Our house is on fire

Met het project ‘Our house is on fire’ brengen acht illustratoren uit Rotterdam een ode aan ons langzaam maar zeker stervende huis, onze aarde.

Off Grid
Illustratie uit ‘Our house is on fire’

Openingstijden

Galerie KRUIS-WEG68 is geopend van donderdag t/m zaterdag van 11-18 uur en op afspraak. Bel voor het maken van een afspraak met 06-5356.6594

Lucas Hoeben, featuring Eva Pel: Peggy, Johannes & Seth

Het samenwerkingsverband Lucas Hoeben (Karla Hoeben en Martijn Lucas Smit) ontwikkelde voor galerie Kruis-Weg68 een tentoonstellingsconcept. Lucas Hoeben -die het werk altijd baseert op de wereld van de (beeldende) kunst- verdiepte zich in de geschiedenis van het pand en stuitte daarbij op de figuur J.H. De Bois.

Tentoonstelling

Lucas Hoeben

featuring Eva Pel

Peggy, Johannes & Seth

van 16 april tot en met 15 mei 2021

Uit het Haarlems Dagblad van vrijdag 23 april 2021

Peggy, Johannes & Seth

Deze Johannes De Bois dreef vanuit het pand aan Kruisweg 68 in vroeger tijden, van 1913 tot zijn dood in 1946, een kunsthandel. Hij verkocht hier werk van vooraanstaande moderne kunstenaars, zoals van Ensor, Kandinsky, Kokoschka, Klimt, en vooral van Vincent van Gogh.

historie Kruis-weg68
Krantenbericht over Kunsthandel De Bois uit 1914

Johannes

Daarnaast was De Bois uitgever, onder meer van de allereerste uitgave van Nescio’s ‘Dichtertje, De Uitvreter, Titaantjes’. In het Haarlems Dagblad werden zijn kunstkritieken over beeldende kunst én literatuur gepubliceerd. Hij was een begenadigd schrijver, enige tijd ging het gerucht dat hij zélf schuilging achter het pseudoniem Nescio.

J.H. De Bois: Portraying Johannes, Graphite on paper, 30 x 38 cm

De geschiedenis van deze De Bois ziet Lucas Hoeben als het startpunt van een tentoonstelling die tegelijkertijd het tentoonstellen als onderwerp neemt. Hierbij wordt een brug geslagen naar twee andere markante kunsthandelaren uit de 20e eeuw, om tegelijkertijd vanuit het lokale Haarlemse uit te zoomen naar een groter, mondialer verband. Lucas Hoeben richt zich hierbij op Peggy Guggenheim en Seth Siegelaub.

Peggy, Johannes & Seth – Seth Print on wallpaper

Peggy

Peggy Guggenheim (1898-1979) verloor op jonge leeftijd haar vader bij de ramp met de Titannic in 1912. Als twintiger vertrok ze met een exorbitante erfenis van haar familie naar Parijs om zich daar in het kunstleven te storten. In de jaren 30 opende ze een galerie in Londen, die ze in de jaren veertig uit angst voor de nazi’s verkaste naar New York. Ze bouwde zelf een omvangrijke collectie op met werken van onder meer Picasso, Max Ernst, Chagall, Duchamp en Jackson Pollock, een collectie die ze na de oorlog onderbrengt in een Venetiaans paleis, waar ze tot haar dood tussen de kunst woont. Het paleis en de collectie zijn sindsdien voor het publiek toegankelijk.

Lucas Hoeben
Portraying a Guided Tour, Peggy Guggenheim Collection, Venice Still from animation | Lucas Hoeben, 2021

Seth

Seth Siegelaub (1941-2013) kent een niet minder tumultueuze geschiedenis. In de jaren 60 stond hij aan de wieg van wat men later conceptuele kunst zou gaan noemen. Met kunstenaars als Lawrence Weiner, Carl André, Jan Dibbets en Sol LeWitt ontwikkelde hij tentoonstellingen, waarbij het begrip tentoonstelling verregaand werd opgerekt. Zo kon een galeriepresentatie de vorm aannemen van een kalender, of de tentoonstelling de vorm aannemen van een gefotokopieerd boek. Op het moment dat hij -én de groep kunstenaars uit zijn stal- echt naam begint te krijgen vertrekt hij spoorslags naar Parijs om aldaar een bibliotheek en een uitgeverij voor links-radicale literatuur op te richten. Weer een decennium later vestigt hij zich in Amsterdam, waar hij een collectie historische textiel opbouwt en een bibliotheek over dit onderwerp opricht.

Lucas Hoeben

Drie kunsthandelaren: Peggy, Johannes & Seth

In de tentoonstelling Peggy, Johannes & Seth knoopt Lucas Hoeben de opeenvolgende historiën van deze drie markante kunsthandelaren aan elkaar, in een galerie-presentatie met nieuw werk, die tegelijkertijd de vorm aan zal nemen van een totaal-installatie. Lucas Hoeben roept daarbij de hulp in van collega-kunstenaar en artistic researcher Eva Pel, die een bijdrage zal leveren in de vorm van een aantal voor het project ontwikkelde werken.

Toon Kelder: portret van J.H. de Bois (bruikleen Frans Halsmuseum)

SPEAKING OF —

De tentoonstelling Peggy, Johannes & Seth is een proloog van een langlopend project genaamd SPEAKING OF — , een project gebaseerd op de buitengewone nalatenschap van Seth Siegelaub. Het project, waarbij enkele tientallen kunstenaars betrokken zijn, wordt georganiseerd door Lucas Hoeben en Eva Pel, en wordt in deze ontwikkelingsfase ondersteund door het Cultuurstimuleringsfonds Gemeente Haarlem en door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Scroll naar top