De Woonkamer van Maria Vashchuk

Maria Vashchuk (Oekraïne, 1985) is als kunstenaar woon- en werkzaam in Haarlem. Ze is naast portretschilder ook ontwerper van patronen die ook worden gewaardeerd door textielbedrijven en woninginrichters. Galerie KRUIS-WEG68 heeft samen met Maria een tentoonstelling ingericht met als titel: De Woonkamer.

Tentoonstelling

‘de woonkamer’

OPENING VRIJDAG 5 MAART 2021
11.00 -18.00 uur
Maria Vashchuk is aanwezig

De tentoonstelling is i.v.m. Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken voor maximaal 2 personen tegelijk. U wordt verzocht om telefonisch een tijdvoorkeur op te geven via 06-13103637

De Woonkamer

Van november 2020 tot en met januari 2021 werkte Maria in Duitsland, waar ze een kunstresidentie deed in het LIA-programma (Spinnerei, Leipzig). In deze periode tekende en schilderde ze het atelier waar ze werkte en woonde. Ze schilderde mensen die ze daar ontmoet, maar ook oude DDR-meubels en planten. Ze creëerde een serie werken waarbij het spoor van de tijd zorgvuldig wordt geregistreerd door haar eerder voltooide werk op de achtergrond van elk nieuw stuk te reflecteren / schilderen.

Maria Vashchuk
Maria Vashchuk – New Normal

Haar werk uit de residentieperiode maakt ook deel uit van de tentoonstelling ‘De woonkamer’ in Galerie Kruis-Weg68.

Inspiratie

In haar schilderijen keert Maria regelmatig terug naar het weergeven van scènes uit het
dagelijks leven. Haar focus verschuift voortdurend van interieur naar portretschilderen. Ze is niet geïnteresseerd in portretten zelf als genre, maar in de constellatie tussen onderwerpen in haar schilderijen, de relatie tussen onderwerpen en interieur.

Maria Vashchuk
Maria Vashchuk – Fayen II

In haar werk zijn de onderwerpen vaak gerelateerd aan haar eigen leven, hetzij via familietekeningen of via vrienden en kennissen. Haar werk verkent de dichotomieën van samen zijn met anderen en tegelijkertijd alleen zijn; verveling, ontkoppeling, vervreemding versus betrokkenheid, opwinding en geëngageerdheid.

Maria Vashchuk – Zebra and Friends

Tijdmachine

De taferelen uit een gewoon leven spelen zich veelal af in de huiskamer bij haar huis in Haarlem.
Het concept van tijd/tijdelijkheid is een ander essentieel belang in Maria’s werk. Vaak beeldt ze dezelfde kamer in verschillende periodes en met een andere setting af. Vervolgens combineert ze beelden tot één stuk, wat de perceptie geeft van een ‘tijdmachine’, het moment van ‘nu’ vastgelegd in elk stuk, en tegelijkertijd is het een ander ‘nu’ in tijdsperspectief en in tijdperceptie.

Tijdelijke plekken, overgangsplekken, een kamer als tijdelijke plek – zijn de thema’s die in haar artistieke praktijk steeds weer terugkomen.

Maria Vashchuk
Maria Vashchuk – Girls love cats

Deze tentoonstelling is te zien vanaf 5 maart en tot 10 april 2021. Denk daarbij aan de voorwaarden rondom Corona en regel uw bezoek vooraf door te bellen naar 06-13103637.

Want ik ben ziek van liefde

Want ik ben ziek van liefde

GALERIE KRUIS-WEG68 IS GESLOTEN I.V.M. DE DOOR DE OVERHEID INGESTELDE LOCKDOWN.

Van  Paul van der Steen is het boek “Want ik ben ziek van liefde” verschenen met negentig literaire tekeningen, uitgegeven bij Hof van Jan. Galerie KRUIS-WEG68 laat van 11 december t/m 9 januari 2021 veel van die  originele tekeningen zien tijdens de tentoonstelling ‘Want ik ben ziek van liefde’. 

Tekeningen van Paul van der Steen

De tekeningen in het boek brengen schrijvers en boeken in beeld van heel lang geleden – Homerus, Sapfo, het Hooglied – via klassieken – Kafka, Boon, Céline – tot moderne auteurs – Rijneveld, Driessen, Gerritsen.

In het laatste deel van het boek doet ook Covid-19 zijn intrede. Elke tekening is voorzien van een treffend citaat, door de tekenaar uitgevoerd in stripschrift. De bewonderenswaardige inleiding van P.F. Thomése is een lofrede die tevens een parodie is op een lofrede.

Want ik ben ziek van liefde
Paul van der Steen – P.F. Thomése

Stempels en patronen van Marlies Visser

Met stempels en patronen toont Marlies Visser een varkenskop. De eindeloze herhaling maakt de kop inwisselbaar. Het varken is een abstractie geworden. Ooit scharrelden ze vrij rond, beschermd door het belletje om hun hals, en nu zijn ze onzichtbaar. Visser vroeg kunstenaars te reageren op de kop.

want ik ben ziek van liefde
Marlies Visser / Paul van der Steen

Ze werkte ook samen met Paul van der Steen en een aantal van deze werken is te zien tijdens de expositie.  Ze maakte illustraties bij ‘Eikels’ een verhaal van A.L Snijders gedrukt onder de Korenmaat als eerste deel in de Biggenreeks.

Openingstijden

In verband met de door de overheid ingestelde lockdown is galerie KRUIS-WEG68 vanaf 15 december gesloten t/m 19 januari 2021.  

Wat schrijft de pers?

Benieuwd naar wat de pers van het werk van Paul van der Steen en onze expositie vindt? Lees dan hieronder wat het Haarlems Dagblad en Het Parool er onlangs over hebben geschreven.

Haarlems Dagblad
Het Parool

 

 

Jaap Ploos van Amstel & Wim Borst

Twee Haarlemse kunstenaars: Jaap Ploos van Amstel en Wim Borst. Het is de eerste keer dat ze samen gaan exposeren. Met de tekeningen van Jaap Ploos van Amstel en de porseleinen objecten van Wim Borst wordt er een boeiend spanningsveld gecreëerd.

EXPOSITIE

30 oktober – 5 december 2020

Haarlems Dagblad 19 november 2020 – klik voor groter exemplaar

 

Jaap Ploos van Amstel

Jaap Ploos van Amstel

Jaap Ploos van Amstel koos in samenspraak met Michel van Overbeeke ditmaal voor zijn tekeningen met een technisch thema. De belangstelling van Ploos van Amstel voor techniek is niet zozeer ingegeven door de technische aspecten als zodanig, maar door de specifieke vormtaal eigen aan bijvoorbeeld een oorlogsschip, een vliegtuig, helikopter, raceauto, en hun grafische hebbelijkheden.

De oorlogsschepen horen tot het vroegste deel van deze collectie: gezien als monochrome stapeling van volumes met een hoog gehalte onbegrijpelijkheid. De vliegtuigen worden onder andere getoond in wording, zoals bij Fokker, dan wel elkaar passerend op ongelijke hoogten. De helikopters worden doorgaans toebedacht met een hoge factor vervaarlijke insecten. De raceauto’s – het meest recente werk op deze tentoonstelling – werden als onderwerp gekozen om hun extreem gespecialiseerde gedaantes, volkomen toegespitst op één enkel doel.

De neerslag van een gesprek van Jan van Adrichem over de totstandkoming van zijn tekeningen is te vinden in het boek ‘Ploos van Amstel – naast de avant-garde’, verkrijgbaar bij deze tentoonstelling.

Wim Borst – Cube Series 2020 – porselein 2 delen 8.5 x 8 (12)

Wim Borst – Ceramics

De ontwikkeling van Wim zijn keramische werk is een zoektocht binnen een door hemzelf afgebakend gebied van abstract geometrische volumen. De kubus is een veelvuldig terugkerend vormelement; zowel staand in de ruimte, gestapeld, gedeeld, gekanteld of aan de wand.

In 2016 is Wim Borst voor een werkperiode in China (Sanbao, Jingdezhen) geweest. Kort daarvoor is het plan ontstaan om in porselein te gaan werken. In 2018 is hij de uitdaging in zijn atelier aangegaan. Het heeft hem ruim een jaar gekost om de technische aspecten van het weerbarstige materiaal te overwinnen.

Vele experimenten met oppervlaktetexturen heeft hij toegepast op kubussen van porselein. Fascinerend vindt hij de resultaten van grafische patronen, ingekraste lijnen en de ontstane contrasten van de ‘sneeuwwitte‘ huid van het porselein. Het doet hem terugdenken aan de jaren 70, toen hij kennis heeft gemaakt met het werk van kunstenaars uit de Nederlandse NUL-beweging.  Jan Schoonhoven en Ad Dekkers zijn daarom voor hem ook een bron van inspiratie.

Kenmerkend zijn: ‘ritme en regelmaat’ in hun tekeningen en ‘herhaling van gelijkvormige elementen’ in de reliëfs.

Na een werkperiode in het EKWC in ’s-Hertogenbosch is met deze porseleincollectie een verlangen uit 1998 in vervulling gegaan om het thema ‘ritme en regelmaat, herhaling van gelijkvormige elementen’, op een subtiele manier in porselein vorm te geven.

Openingstijden

De vaste openingstijden van Galerie KRUIS-WEG68 zijn van donderdag t/m zaterdag van 11.00 – 18.00 uur.

Solotentoonstelling Gerrie Hondius

Van 2 t/m 24 oktober 2020 staat Galerie KRUIS-WEG68 volledig gericht op de solotentoonstelling van Gerrie Hondius. De opening vond plaats op 2 oktober van 11.00 – 18.00 uur en de openingshandeling van P.F. Thomése is ook hieronder nog terug te zien.

Gerrie Hondius

Gerrie Hondius is een Nederlandse striptekenares, illustrator, schrijver, cabaretier, zangeres en verslaggever (NCRV). Gerrie is actief bezig met het schrijven van liederen, schilderen, beeldhouwen, rechtbank- en zandtekenen. Zij studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam én Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

Voor deze tentoonstelling heeft Gerrie o.a. grote verhalende tekeningen gemaakt op uitgevouwen dozen, met vetkrijt en acrylverf.

Gerrie Hondius

Altijd Alles

Er wordt gewerkt aan een overzichtsboek ALTIJD ALLES vormgegeven door Debbie Saul. U kunt in de galerie alvast een impressie krijgen van het boek, en intekenen op een exemplaar.

Gerrie Hondius

Openingstijden

Galerie KRUIS-WEG68 is geopend op donderdag t/m zondag van 11.00 – 18.00 uur. Tijdens Stripdagen Haarlem van 2 t/m 4 oktober 2020 is de galerie extra geopend op zondag 4 oktober van 11.00 – 18.00 uur.

Gerrie Hondius
Haarlems Dagblad – 8 oktober 2020 | klik voor pdf

Stefan Kasper: “GOUDEN BLIK”

Van 28 augustus t/m 26 september 2020 is bij Galerie KRUIS-WEG68 de solo tentoonstelling “GOUDEN BLIK” van kunstenaar Stefan Kasper te bezoeken.  De opening van deze tentoonstelling vindt plaats op vrijdag 28 augustus van 11 – 18 uur in aanwezigheid van de kunstenaar zelf.

Stefan Kasper

Stefan Kasper (Velsen, 1983) toont nieuw werk in zijn solo tentoonstelling “Gouden Blik”. De serie werken borduren verder op Kaspers’ eerdere werken waarin er met een knipoog naar de kunstgeschiedenis werd gekeken.

Vanitas symboliek wordt geleend en neergezet in een hedendaagse situatie. Verwacht geen sierlijk uitbundige bloemen of geen kristallen glazen met wijn. Wat denk je van paardenbloemen en blikjes bier?  We brengen je van onkruid en afval naar een hedendaags kunsthistorische verwijzing.

Stefan Kasper: Halve liter Gouden blik op schedel

Alle werken zijn gemaakt op papier met een variëteit aan materiaalgebruik, van traditioneel pastel tot glitters. Deze diversiteit zorgt ervoor dat de verschillende onderdelen in de werken een eigen karakter krijgen. Zelfs in een ogenschijnlijk eenvoudige compositie is er een sterk contrast in uitvoering aanwezig welke een directe relatie aangaat met de toeschouwer.

Stefan Kasper: Vreemde vogel

Stefan Kasper: Blijf lekker plakken

De ‘Schuif lekker aan…’ serie is een start van werken op papier die een nieuw narratief aansnijden. Grote handen schuiven het beeld in met handelingen die doen denken aan hobbymatig gefröbel met chirurgische ambities. De spelende creator van een eigen wereld aan de keukentafel, gevuld met, botjes, miniatuur skeletten en blikken torens.

Stefan Kasper: Paardenbloem voor schedel
Artikel uit Haarlems Dagblad van dinsdag 1 september, klik voor pdf

Opening

De opening van Stefan Kasper’s solo tentoonstelling “GOUDEN BLIK” is op vrijdag 28 augustus van 11.00 tot 18.00 uur. Tijdens de openingsdag kunnen er maximaal 6 personen per uur de tentoonstelling bezoeken.

Wij verzoeken u om vooraf een tijdsvoorkeur op te geven. Bel daarvoor met 06-13103637. Op deze manier kunnen wij een veilig en plezierig bezoek waarborgen.

Stefan is de gehele dag aanwezig om u persoonlijk te ontvangen en om een toelichting op zijn werk te geven. Uiteraard onder het genot van een drankje.

Openingstijden

Galerie Kruis-Weg68 is geopend van donderdag t/m zaterdag (11 – 18 uur). Voor het maken van een afspraak op een andere dag of tijdstip neemt u contact op met info@kruis-weg68.com of u belt met 06-5356.6594.

Scroll naar top