Opening Kunsthandel KRUIS-WEG68 in 2015

Het adres Kruisweg 68 in Haarlem heeft een lange geschiedenis als hotspot voor moderne kunst. Waar tegenwoordig Galerie KRUIS-WEG68 haar bezoekers welkom heet, werd in 1913 hier Kunsthandel De Bois geopend.

historie Kruis-weg68
Krantenbericht uit de Bloemendaalse Courant van 3 oktober 1914

Ter gelegenheid van de opening in 2015 van Galerie KRUIS-WEG68 heeft het Haarlems Dagblad (auteur: Nuel Gieles) op 3 april 2015 een interview gepubliceerd met Michel van Overbeeke, eigenaar van de galerie.

KRUIS-WEG 68

HAARLEM – Op de plaats waar Johannes Hendricus de Bois van 1913 tot zijn dood zijn kunsthandel en uitgeverij dreef, heeft sinds kort beeldend kunstenaar Michel van Overbeeke zijn ‘Kunsthandel Kruis-weg 68’ gevestigd.

Hij kent het pand uit zijn jeugd. De kunst kreeg hij er met de paplepel ingegoten. Van Overbeeke (Den Haag, 1946): ,,Wij kwamen hier wonen in 1946. J.H. de Bois was in dit pand van de trap gestort. Mijn vader was van oorsprong musicus, maar hij kon ook goed tekenen. Hij zette een kunstgroepje op, ‘De vrije kunstkring’. Een keer in de week was het bij ons op zolder modeltekenen. Er was een dichtgetimmerde deur, waar een gaatje in zat, dat mijn vader stevig had afgeplakt. Met een scherp geslepen potlood heb ik net zolang geprikt tot er aan de andere kant iemand ‘Au’ riep. Mijn vader begreep mijn belangstelling en zei: ‘Kom maar binnen, ga maar tekenen’. Het was misschien wel een van de meest pedagogische dingen die hij ooit tegen me gezegd heeft. Ik mocht op een meter van het model zitten. Vanaf die tijd mocht ik meetekenen.”

Kunsthandel
Michel van Overbeeke blaast Kunsthandel aan de Kruisweg 68 nieuw leven in

Kunstenaar

,,Hier ligt dus mijn start als kunstenaar. Ik ben hier tot m’n twintigste gebleven, tot ik verhuisde naar een boerderij aan de Vondelweg. Het is me mijn hele leven bijgebleven. Twee jaar geleden dacht ik ‘Ik wil hier zelf iets beginnen in de traditie van dit pand.”

,,Het eerste wat ik deed, was naar de kelder gaan. Daar vond ik de borden die destijds op de gevel van De Bois zaten. Die bleken er toevallig nog te zijn. Of het gaatje op zolder er nog zit, weet ik niet, want ik heb alleen de benedenruimte gehuurd. Maar ik denk het wel.”

Galeriehouder

,,Opeens ben je galeriehouder, terwijl ik als kunstenaar juist altijd aan de andere kant heb gestaan. Voor een kunstenaar is geld en commercie eigenlijk ver weg. Een noodzaak om te leven en je werk onder de aandacht te brengen. Het meeste dat ik hier zal laten zien, berust op mijn persoonlijke smaak en belangstelling. Om te beginnen breng ik in een vitrine een eerbetoon aan mijn vader Pierre van Overbeeke, van wie nog maar een tekening bestaat, een gepassioneerd vrouwelijk naakt. Ernaast staat een tulpenvaas.” Ook werk van overleden collega’s laat de kersverse galeriehouder zien. Zo zijn er de klompen die Haarlemmer Fred Benjamins bewerkte met Indonesische motieven, refererend aan zijn oorspronkelijke wortels. Ze maken deel uit van een project waaraan Benjamins werkte. Hij heeft zijn broer Victor gevraagd dat project af te maken. Die schrijft erover:

,,Je zou kunnen zeggen, dat de maker zich hiermee bloot geeft. Het laat zijn verlangen zien naar zijn werkelijke gevoel en identiteit. Hij vindt zijn verloren gewaande identiteit terug, stevig staande in die Hollandse klompen.” Van Overbeeke: ,,Ik heb Fred zestig jaar als vriend gehad. Ik voel het bijna als een eer om dit werk te laten zien.” Hetzelfde geldt voor schilderijen van Jan Polak. ,,Ik heb hem gekend in zijn laatste periode en heb beloofd om hier aandacht aan zijn werk te besteden.” Van fotografe Barbara de Vries is er huidig werk en een wat ouder werk om haar ontwikkeling over te laten komen. Van Daan Brouwer is er prachtig zilverwerk. ,,Een Haarlemmer die als zilverkunstenaar wereldklasse maakt”, aldus Van Overbeeke.

Etnografische verzamelwoede

En dan is er nog een etnografisch deel in de galerie. ,,Die etnografische verzamelwoede heb ik al sinds mijn twintigste. De Bois had dezelfde hobby, met zelfs een speciale Aziatica- kamer.” Achterin de galerie is een zithoek ingericht, waar je kunt kijken naar een houtskooltekening van Isaac Israëls en negentiende- eeuwse kunst ,,Hier kun je naar kunst kijken of je een boek vasthoudt. Dat verhoogt de intimiteit. Hier kun je praten over kunst, geschiedenis en actualiteit. Die relatie leggen, dat lijkt me gewoon fijn. Kunst in een breder spectrum plaatsen, daar is het me om te doen”, besluit Michel van Overbeeke.

Galerie KRUIS-WEG68 is geopend do/vr/za 11-18 uur, of op afspraak (06-535.66.594).

Scroll naar boven