Van 28 januari t/m 26 februari 2022

Tentoonstelling

Jet van Gaal – Kachou Fuugetsu

Over Jet van Gaal

‘Fine art’ fotograaf Jet van Gaal (1982) legt de kwetsbaarheid van onze lichamelijkheid bloot en staat stil bij details die in onze overhaaste samenleving vaak over het hoofd worden gezien.

Ze vindt daarbij inspiratie in de dualiteit van mens en natuur maar beschouwd die onderlinge diversiteit vanuit een holistisch perspectief: de wereld van de dingen bestaat niet uit losse onderdelen, alles is onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Nuel Gieles heeft onlangs met Jet gesproken. Lees hier het volledige interview.

‘Een foto onttrekt zich aan de pure lichamelijkheid, zodat het naakte niet naakt meer is’

Kachou Fuugetsu

Kachou Fuugetsu (花鳥風月) – letterlijk ‘Bloem, Vogel, Wind, Maan’- wordt beschouwd als een van de belangrijkste concepten in de Japanse esthetiek en gedachten over schoonheid en kunst.

In essentie gaat het erom de schoonheid om je heen te zien van elk van de seizoenen. Zo is de wind die we in de zomer voelen anders dan de wind in de winter, en de verwelking van de herfst heeft haar eigen schoonheid vergeleken bij de bloeiperiode van de lente. Zelfs de maan is steeds weer anders en het loont de moeite om dit op te merken.

Jet van Gaal laat zich inspireren door deze Japanse filosofie en met ‘Flower, Bird, Wind, Moon’ richt ze zich tot de relatie tussen onze eigen lichamelijkheid en de vormen van de natuur. Het maakproces is daarbij wellicht minstens zo belangrijk als het eindresultaat: de concentratie bij het waarnemen van natuurlijke elementen leidt tot het inzicht dat het individuele lichaam onlosmakelijk onderdeel uitmaakt van een groter en allesomvattend geheel dat voortdurend in beweging is.

Kachou Fuugetsu gaat verder dan alleen opmerkzaamheid en betekent ook: het ontdekken van jezelf tijdens het ervaren van de natuurlijke schoonheid. Als kind kijken we met nieuwsgierigheid naar de wereld om ons heen. Vol verwondering kunnen we genieten en stilstaan bij de kleinste dingen maar ergens in de loop van onze volwassenheid lijken we die open blik te zijn verloren.

Jet van Gaal hoopt de kijker met ‘Flower, Bird, Wind, Moon’ – een ‘work in progress’ – weer terug te kunnen brengen naar onze vergeten verwondering, verbondenheid met de natuur en het gevoel dat daarbij loskomt.

Tekst is van Erik Vroons, hoofdredacteur GUP Magazine / Fresh Eyes

Openingstijden

De tentoonstelling Kachou Fuugetsu is te zien vanaf 28 januari t/m 26 februari 2022. Galerie KRUIS-WEG68 is geopend op donderdag t/m zaterdag van 11.00 – 18.00 uur.

Haarlems Dagblad (28 januari 2022)
Scroll naar boven