Jaap Ploos van Amstel & Wim Borst

Twee Haarlemse kunstenaars: Jaap Ploos van Amstel en Wim Borst. Het is de eerste keer dat ze samen gaan exposeren. Met de tekeningen van Jaap Ploos van Amstel en de porseleinen objecten van Wim Borst wordt er een boeiend spanningsveld gecreëerd.

EXPOSITIE

30 oktober – 5 december 2020

Haarlems Dagblad 19 november 2020 – klik voor groter exemplaar

 

Jaap Ploos van Amstel

Jaap Ploos van Amstel

Jaap Ploos van Amstel koos in samenspraak met Michel van Overbeeke ditmaal voor zijn tekeningen met een technisch thema. De belangstelling van Ploos van Amstel voor techniek is niet zozeer ingegeven door de technische aspecten als zodanig, maar door de specifieke vormtaal eigen aan bijvoorbeeld een oorlogsschip, een vliegtuig, helikopter, raceauto, en hun grafische hebbelijkheden.

De oorlogsschepen horen tot het vroegste deel van deze collectie: gezien als monochrome stapeling van volumes met een hoog gehalte onbegrijpelijkheid. De vliegtuigen worden onder andere getoond in wording, zoals bij Fokker, dan wel elkaar passerend op ongelijke hoogten. De helikopters worden doorgaans toebedacht met een hoge factor vervaarlijke insecten. De raceauto’s – het meest recente werk op deze tentoonstelling – werden als onderwerp gekozen om hun extreem gespecialiseerde gedaantes, volkomen toegespitst op één enkel doel.

De neerslag van een gesprek van Jan van Adrichem over de totstandkoming van zijn tekeningen is te vinden in het boek ‘Ploos van Amstel – naast de avant-garde’, verkrijgbaar bij deze tentoonstelling.

Wim Borst – Cube Series 2020 – porselein 2 delen 8.5 x 8 (12)

Wim Borst – Ceramics

De ontwikkeling van Wim zijn keramische werk is een zoektocht binnen een door hemzelf afgebakend gebied van abstract geometrische volumen. De kubus is een veelvuldig terugkerend vormelement; zowel staand in de ruimte, gestapeld, gedeeld, gekanteld of aan de wand.

In 2016 is Wim Borst voor een werkperiode in China (Sanbao, Jingdezhen) geweest. Kort daarvoor is het plan ontstaan om in porselein te gaan werken. In 2018 is hij de uitdaging in zijn atelier aangegaan. Het heeft hem ruim een jaar gekost om de technische aspecten van het weerbarstige materiaal te overwinnen.

Vele experimenten met oppervlaktetexturen heeft hij toegepast op kubussen van porselein. Fascinerend vindt hij de resultaten van grafische patronen, ingekraste lijnen en de ontstane contrasten van de ‘sneeuwwitte‘ huid van het porselein. Het doet hem terugdenken aan de jaren 70, toen hij kennis heeft gemaakt met het werk van kunstenaars uit de Nederlandse NUL-beweging.  Jan Schoonhoven en Ad Dekkers zijn daarom voor hem ook een bron van inspiratie.

Kenmerkend zijn: ‘ritme en regelmaat’ in hun tekeningen en ‘herhaling van gelijkvormige elementen’ in de reliëfs.

Na een werkperiode in het EKWC in ’s-Hertogenbosch is met deze porseleincollectie een verlangen uit 1998 in vervulling gegaan om het thema ‘ritme en regelmaat, herhaling van gelijkvormige elementen’, op een subtiele manier in porselein vorm te geven.

Openingstijden

De vaste openingstijden van Galerie KRUIS-WEG68 zijn van donderdag t/m zaterdag van 11.00 – 18.00 uur.

Scroll naar boven