Erna Anema: DOORZICHT

anema

Tentoonstelling

Van vrijdag 11 januari t/m zaterdag 16 februari 2019

ERNA ANEMA

doorzicht

Feestelijke opening op

vrijdag 11 januari 2019 om 16.00 uur

door Rineke van Houten, zelfstandig journalist voor onder andere

NRC Handelsblad.

Erna Anema

Voor de expositie bij Galerie KRUIS-WEG68 hebben Michel van Overbeeke en Erna Anema een selectie gemaakt uit haar recente werk tot werk van 20 jaar terug – als een ketting van kralen.

Erna Anema:

” Ik ben gefascineerd door veranderingen in – of spelingen van – het licht, het verschijnen en verdwijnen, waardoor vormgrenzen zowel zichtbaar als ook onzichtbaar worden. Dit verschijnsel verbeeld ik in grote olieverfschilderijen en mijn objecten van koper en rubber.¨

“In mijn schilderijen onderzoek ik grenzen. Daar waar kleurenonderling meer verschillen dan overeenkomen, ontstaat een grens.¨

“De vormen die ik schilder komen voort uit de fysieke beweging, die ik maak met mijn kwast. De schilderijen die daardoor ontstaan, representeren mijn fascinaties opgedaan tijdens mijn reizen naar verre streken: rotsen, ijs, water, wolken, hemel of aarde.”

“Misschien wel dankzij die reizen voel ik me juist een schilder in de Hollandse traditie: Licht en Lucht.”

“Aan mijn verf-handschrift vallen de beslissingen af te lezen, die ik nam om mijn onderwerp zichtbaarte maken. Zulke beslissingen vormen daarmee een belangrijk beeldend onderdeel van mijn werk.” “Tijdens iedere serie – of het nu schilderijen, tekeningen of objecten zijn – leg ik mij allerlei restricties op om te kijken hoever ik binnen die restricties mijn gedachtegoed kan verbeelden.”

Erna Anema woont en werkt in Noord-Holland.
 Ze volgde haar opleiding aan de Rietveld Academie en daarna aan de Rijksacademie in Amsterdam en exposeert in binnen en buitenland. Ook is zij hoofddocent aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Werk van haar is in bezit van diverse binnen en buitenlandse musea onder andere het museum Voorlinden in Den Haag. (voor meer informatie: www.ernaanema.nl)

Scroll naar boven