Maria Vashchuk (Oekraïne, 1985) is als kunstenaar woon- en werkzaam in Haarlem. Ze is naast portretschilder ook ontwerper van patronen die ook worden gewaardeerd door textielbedrijven en woninginrichters. Galerie KRUIS-WEG68 heeft samen met Maria een tentoonstelling ingericht met als titel: De Woonkamer.
Tentoonstelling
‘de woonkamer’
OPENING VRIJDAG 5 MAART 2021
De tentoonstelling is i.v.m. Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken voor maximaal 2 personen tegelijk. U wordt verzocht om telefonisch een tijdvoorkeur op te geven via 06-13103637
De Woonkamer
Van november 2020 tot en met januari 2021 werkte Maria in Duitsland, waar ze een kunstresidentie deed in het LIA-programma (Spinnerei, Leipzig). In deze periode tekende en schilderde ze het atelier waar ze werkte en woonde. Ze schilderde mensen die ze daar ontmoet, maar ook oude DDR-meubels en planten. Ze creëerde een serie werken waarbij het spoor van de tijd zorgvuldig wordt geregistreerd door haar eerder voltooide werk op de achtergrond van elk nieuw stuk te reflecteren / schilderen.
Haar werk uit de residentieperiode maakt ook deel uit van de tentoonstelling ‘De woonkamer’ in Galerie Kruis-Weg68.
Inspiratie
In haar schilderijen keert Maria regelmatig terug naar het weergeven van scènes uit het
dagelijks leven. Haar focus verschuift voortdurend van interieur naar portretschilderen. Ze is niet geïnteresseerd in portretten zelf als genre, maar in de constellatie tussen onderwerpen in haar schilderijen, de relatie tussen onderwerpen en interieur.
In haar werk zijn de onderwerpen vaak gerelateerd aan haar eigen leven, hetzij via familietekeningen of via vrienden en kennissen. Haar werk verkent de dichotomieën van samen zijn met anderen en tegelijkertijd alleen zijn; verveling, ontkoppeling, vervreemding versus betrokkenheid, opwinding en geëngageerdheid.
Tijdmachine
De taferelen uit een gewoon leven spelen zich veelal af in de huiskamer bij haar huis in Haarlem.
Het concept van tijd/tijdelijkheid is een ander essentieel belang in Maria’s werk. Vaak beeldt ze dezelfde kamer in verschillende periodes en met een andere setting af. Vervolgens combineert ze beelden tot één stuk, wat de perceptie geeft van een ’tijdmachine’, het moment van ‘nu’ vastgelegd in elk stuk, en tegelijkertijd is het een ander ‘nu’ in tijdsperspectief en in tijdperceptie.
Tijdelijke plekken, overgangsplekken, een kamer als tijdelijke plek – zijn de thema’s die in haar artistieke praktijk steeds weer terugkomen.
Deze tentoonstelling is te zien vanaf 5 maart en tot 10 april 2021. Denk daarbij aan de voorwaarden rondom Corona en regel uw bezoek vooraf door te bellen naar 06-13103637.