BOLWERKEN | JOHAN BREUKER “80”

Johan Breuker

TENTOONSTELLING
BOLWERKEN | JOHAN BREUKER “80”

16 december 2022 t/m 14 januari 2023

Johan Breuker (Amsterdam 1942) woont en werkt in Haarlem. Hij heeft zijn opleiding doorlopen aan de Gerrit Rietveld Academie van 1965 – 1970. Daarna was hij van 1986 – 2003 werkzaam als docent tekenen en grafiek aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving.

De natuur, bomen, tuinen en parken bepalen al jaren zijn oeuvre. Tussen 1993 en 2003 wisselt hij zijn werk als tekenaar en graficus af met ruimtelijk werk. Vanaf 2003 heeft hij ervoor gekozen zich uitsluitend op het tekenen te richten.

In de pers:

Haarlems Dagblad: Johan Breuker schildert Haarlems stadspark De Bolwerken | 15 december 2022

Bolwerken

De Bolwerken

Johan Breuker heeft zich voor deze tentoonstelling laten inspireren door de Haarlemse Bolwerken. De Bolwerken is een stadspark en plantsoen in het centrum van Haarlem, aan de noordzijde van het station. De Bolwerken bleven over toen de stadsmuren in de negentiende eeuw werden gesloopt. Het park is in de 19e eeuw in Engelse landschapsstijl door J.D. Zocher ontworpen.

Tekenen over de onnavolgbare natuur

“Tekenen is een proces van direct handelen en reageren op wat ik zie en denk, maar vooral is het een grote ontdekkingsreis. Tekenen is het intieme en geconcentreerde contact tussen mij, mijn materiaal en de lijnen en vormen die op het papier verschijnen.”

“Altijd ga ik uit van landschappelijke onderwerpen. Mijn motieven ontleen ik niet aan weidse panorama’s of de vormgeving van tuinen en parken, maar eerder is mijn aandacht gericht op onopvallende plekken in de natuur. Groene en bescheiden gebieden waar mijn oog wordt getroffen door details die mij ontroeren en mijn fantasie prikkelen.”

“Tekenend zet ik sporen uit, baan ik mij een weg en probeer ik iets te duiden. En als het meezit dan onthult het beeld precies waar ik naar op zoek was.”

“Iedere tekening is een nieuw avontuur en een deel van een groter verhaal. Een goede tekening heeft zijn eigen stemming, die beeld geeft aan wat ik zag, hoorde, voelde of meende te hebben gezien.”

Bolwerken

Johan Breuker – Stemmingen

Een video portret, gemaakt door CellaVie Filmproducties, waarin Michel van Overbeeke spreekt met Johan Breuker over zijn werk.

Openingstijden

Galerie KRUIS-WEG68 is geopend van donderdag t/m zaterdag van 11.00 – 18.00 uur en is ook op afspraak te bezichtigen

BOLWERKEN (oplage 100 stuks), genummerd en gesigneerd te verkrijgen in de galerie
Scroll naar boven